Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:


Hoe een nieuwe keuken kopen?

Wilt u misschien een nieuwe keuken kopen?

Het kopen van een keuken is veel meer dan het kiezen van de kleur, de uitstraling en de vorm. U kóópt dan ook geen keuken, u stelt hem, in overleg met een expert, samen uit diverse onderdelen. Dat ‘samenstellen’ is een spel van geven en nemen. U gééft in een diepgaand gesprek uitgebreide informatie over uw manier van leven, uw ideeën, uw verwachtingen, budget en persoonlijkheid.

De adviseur néémt die informatie mee in het ontwerpen en adviseren van een op maat gesneden totaaloplossing. In deze oplossing spelen factoren als functionaliteit, gebruiksgemak en ergonomie een grote rol. En natuurlijk is het belangrijk dat uw keuken qua uitstraling bij het interieur past. En bij uw smaak. En bij wie u bent.

Speciale korting

Bij het kopen van een keuken is het heel gewoon om te onderhandelen over de prijs. De verkoper kan u een speciale prijs of een gratis apparaat aanbieden. Of u kunt zelf om korting vragen. Het is mogelijk dat er korting wordt gegeven op apparatuur, werkblad, de keuken zelf of op de montage van de keuken.

Zet pas uw handtekening ergens onder als u zeker weet dat u de keuken wilt kopen. De verkoper kan u bijvoorbeeld vragen om uw handtekening te zetten onder een offerte of aanbod. Dat betekent dat u op dat moment de keuken koopt. Als u later besluit dat u de keuken niet wilt, moet u toch geld betalen. U betaalt dan annuleringskosten, en dat is vaak een percentage van de prijs van de keuken.

U kunt van tevoren met de verkoper afspreken dat u minder annuleringskosten betaalt. Maar nog beter is het de beslissing uit te stellen. Zet pas een handtekening als u helemaal zeker weet dat u de keuken wilt kopen, dat voorkomt een hoop gedoe.

Optie op een keuken

Bent u nog aan het verbouwen of bent u nog bezig een huis te kopen? In de keukenwinkel kunt u een "optie" op een keuken nemen. Zo kunt u nu nog profiteren van een speciale kortingsactie. Een optie betekent dat u alvast een keuken koopt, maar dat u er bepaalde afspraken bij maakt. Dit zijn voorbeelden van afspraken bij een optie:

  • U beslist later in welke kleur of maten u de keuken wilt.
  • De koop gaat niet door als u toch het huis niet kunt kopen.
  • De koop gaat niet door als het niet lukt om het geld ervoor te lenen.
  • Kan de koop niet doorgaan? Laat dat dan op tijd weten aan de verkoper!


Hebt u alleen een prijs voor de keuken afgesproken, maar nog geen keuken uitgezocht? Dat is volgens de wet niet genoeg informatie voor een koopovereenkomst. Dat betekent dat u volgens de wet een ongeldige koop hebt gesloten.

Aanbetaling

Soms vraagt een verkoper om een aanbetaling. Dat betekent dat u alvast een deel van de prijs betaalt. In de algemene voorwaarden van de koopovereenkomst staat of u wel of niet een aanbetaling moet doen. Vraag de verkoper van tevoren of u moet aanbetalen. En hoeveel u moet aanbetalen.

Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:

Zoek een keukenzaak bij u in de buurt »


Lees een ander artikel »Andere artikelen

Kiezen en kopen van keukenapparatuur
Lees verder


Zoek naar een keukenzaak in de buurt